Fordybelsesseminar F: Quantum Mathematics

SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U1
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2020 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Søndag, 15. august 2021 - 12:00

Efterårets obligatoriske program består primært af en række af fordybelsesseminarer. På de enkelte fordybelsesseminarer får du mulighed for at gå i dybden med et enkelt emne inden for en given videnskab. Du ser hvordan forskellige videnskaber udfoldes og ny viden skabes.

Du deltager i tre ud af ti fordybelsesseminarer, og du vælger selv hvilke alt efter din interesse og hvor der er plads. Vi anbefaler meget, at du ikke lader geografi, men interesse afgøre dit valg mellem de forskellige muligheder.

Quantum Mathematics – Matematikken bag den kommende kvanterevolution

v/Jørgen Ellegaard Andersen, Professor og Centerleder, Institut for Matematik og Datalogi

Først var det Google og så for nogle måneder siden var det et kinesisk forskerhold, som annoncerede ”Quantum supremacy”. Kvanterevolutionen er lige om hjørnet og det kommer til at gå vildt stærkt, både hvad angår udvikling og regnehastighed; vi kommer til at råde over fuldstændigt nye og fantastiske muligheder med kvantecomputere.

En kvantecomputer er bygget ved brug af kvantemekanik og gør brug af langt mere avanceret matematik, nemlig kvantematematik. Kvantematematik er baseret på store dele af den klassiske matematik og er udviklet til at forstå og beskrive kvantefænomener. I kraft af, at vi mennesker lever og primært oplever den klassiske verden, kan kvanteverdenen forekomme meget underlig og overraskende for os, men med den kvantematematiske beskrivelse finder alt sin naturlige og rette logiske plads. - Det stopper dog ikke engang der, for kvantematematikken har også et langt højere teoretisk mål, nemlig at skabe et præcist og konsistent matematisk grundlag for kvantefeltteori, som bruges i sub-atomar fysik. Dette med henblik på at kunne forene kvantefeltteori med Einsteins relativitetsteori, noget som fysikken uden succes har kæmpet med i omkring 100 år.

I dette fordybelsesseminar vil vi se på hvorledes en kvantecomputer er opbygget, hvorledes de rent faktisk kan realiseres i fysiske systemer og snuse lidt til den kvantematematik, der ligger bag, samt hvorledes kvantematematik åbner op for nye muligheder i kvantefeltteori.
 

Program

Præsentation af forelæserholdet.
Den matematiske udvikling fra jeres nuværende niveau up til den nyeste forskning i Quantum Mathematics nu og i fremtiden.
Kort pause
Komplekse tal og lineær algebra - baggrund for Quantum Computing
Spisepause efterfulgt at øvelser
Quantum Computing: State of the art og fremtidige perspektiver
 

FORMÅL

Formålet med Fordybelsesseminar F-rækken er at give et dybdegående indblik i de respektive videnskaber med afsæt i et konkret emne og specifikke cases og herunder at vise nogle af de konkrete metoder, som de forskellige discipliner bringer i anvendelse.
 

FORBEREDELSE: Inden seminaret skal du foreberede dig ved at se og læse følgende:

Komplekse tal

  1. Se videoen Introduction to Complex Numbers af Khan Academy, som du finder her!
  2. Læs teksterne i Dave's Short Course Complex Numbers af Clark University ,som du finder her!

Lineær algebra

  1. Se videoen Linear Algebra: Introduction to Vectors af Khan Academy, som du finder her!
  2. Læs teksten Linear Algebra: Vectors, Matrices and their Properties af CommonLounge, som du finder her!

Hvis du har tid og vil være ekstra forberedt, så anbefales det at læse teksten Notes on Linear Algebra af Peter J. Cameron, som du finder her!

MEDBRING: Pen og masser af papir (til at regne på).

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: Du finder lokale U1 her!

Hvis du er I bil eller på cykel: Benyt Indgang Stenten N. Der er cykelparkering nær indgangen. Benyt P6 eller tilstødende pladser med tilkørsel via Fioniavej hvis du er i bil.

Hvis du ankommer med offentlig transport: Busserne stopper her. Benyt Indgang Agrene Ø og gå gennem universitetet til U1.

AFVIKLER: Janne- tlf. +45 2128 0736 mail: janne@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere
    49
  • Type
    Obligatorisk