Seminar I: Citizen Science – Borgervidenskab

SDU Odense - DIAS-bygningen, Fioniavej 34, 5230 Odense M, Lokale: DIAS Auditorie
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2021 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Søndag, 15. januar 2023 - 12:00

Under titlen Akademisk Samarbejde & Formidling går vi i dette tredje semester på tværs af alle forskningstraditionerne og sætter fokus på samarbejdsrelationer og formidling i akademiske sammenhænge. Vi skal i løbet af semesteret arbejde med vores egne personlige styrker og svagheder, vores forskellige roller i teamsamarbejde og træne vores kommunikative evner. Formålet med semesteret overordnet set er, at få et reflekteret og bedre kendskab til os selv og måden, vi interagerer med andre mennesker på.

Seminar I: Citizen Science – Borgervidenskab

v/Thomas Kaarsted, Mette Fentz Haastrup & Lotte Thing Rasmussen, SDU Citizen Science

Projekter, hvor frivillige samarbejder med forskere om at besvare ægte, virkelig og relevante spørgsmål

Citizen Science er videnskabelige forskningsprojekter, hvor du som 'almindelige borger' - som ATU'er - inviteres til at deltage i at forske og lære lidt om co-design. En kompetence du kan bruge senere i dine studier og dit arbejdsliv.

Citizen Science forskningsprojekter kan være inden for flere forskellige videnskabelige emner og fakultære opdelinger, og som borger - og ATU'er - har du mulighed for at engagere og involvere dig på forskellig vis og i forskellige niveauer inden for en række forskellige Citizen Science forskningsprojekter.

Undervejs afvikler vi tre kort workshops, som alle når at deltage i: SciStarter, Klimakommunikation og Flash fiction.

Til dagens seminar får du desuden et indblik i videnskabeligt medborgerskab, i forskningsformidling og på, hvilken indvirkning forskning har på samfundet. I får også kendskab til Citizen Science og co-design som forskningsmetode, og vil undervejs kunne dykke lidt dybere i forskningsprojekter, der netop gør brug af Citizen Science som metode til at kvalificere den respektive forskning og til at sikre relevansen.

Program

kl. 16.00 Velkomst

kl. 16.05 Videnskabeligt medborgerskab, demokratisk dannelse og Citizen Science som forskningsmetode v/Thomas Kaarsted, Lotte Thing Rasmussen og Anja Pedersen
Videnskab er en vigtig del af det moderne samfund. Videnskab bidrager til vækst og velfærd, og videnskabelig viden danner grundlag for beslutninger på personligt og politisk plan. Men hvordan skabes viden, hvem er aftagere af dem, og er det et problem hvis en større gruppe borgere ikke tror på forskning, men derimod egne ’synsninger’? Det tager vi en dialog om. Alle samfundsborgere har derfor både rettigheder og pligter i forhold til videnskaben, men der er forskellige måder at forholde sig til ideen om et videnskabeligt medborgerskab. Derudover bygger Citizen Science på principper om inddragelse og dialog. Det viser vi nogle eksempler og laver en Kahoot eller quiz undervejs.

kl. 16.40 Workshops, runde 1: SciStarter; Klimakommunikation; Flash fiction

kl. 17.15 Pause

kl. 17.30 Citizen Science for Gymnasier v/Line Laursen Corydon og Berit Alving og Mette Fentz Haastrup
Citizen science er mange ting og kan mange ting. Det hjælper videnskaben inden for mange forskellige felter; fra biologi, fysik og klimaforskning til arkæologi, sprog og medicin. Samtidigt bidrager citizen science til demokratiseringen af videnskab. Såkaldte ’almindelige mennesker’ (ikke-forskere) kan deltage i videnskabelige projekter og derved både bidrage til og påvirke projektet samt selv få videnskabelig indsigt. Vi viser noget eksempler og som hænger sammen med de tre workshops.

kl. 18.00 Spisepause

kl. 18.30 Workshops, runde 2: SciStarter; Klimakommunikation; Flash fiction

kl. 19.00 Workshops, runde 3: SciStarter; Klimakommunikation; Flash fiction

kl. 19.30 Fælles opsamling

Kort undersøgelse om gymnasieelever og deltagelse i Citizen Science. Vi har brug for jeres mening om, hvor relevant Citizen Science er for gymnasieelever.

kl. 20.00 Tak for i dag

 

Formål

Seminar om Citizen Science har til formål at give indblik i Citizen Science som anvendt forskningsmetode samtidig med, at I møder en række igangværende forskningsprojekter eller forskningsprojekter in spe, som I både får indblik i, og som I kan engagere jer mere eller mindre i, så I får konkrete erfaringer med det at bedrive forskning.

 

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: DIAS-bygningen er den sidste bygning på gangen "Krogene (V)". Du kan også ankomme/parkere via Fioniavej og benytte indgangen "Krogene V", så finder du auditoriet til højre. Du finder DIAS Auditorie her!

AFVIKLERE: Kira & Camilla. Kira - tlf. +45 2475 3299 mail: kira@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Type
    Obligatorisk