Fordybelsesseminar F: Neurobiologi

SDU, Campusvej 55, 5230 Odense, Lokale: U231
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2021, 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Tirsdag, 15. august 2023 - 12:00

Efterårets obligatoriske program består primært af en række af fordybelsesseminarer. På de enkelte fordybelsesseminarer får du mulighed for at gå i dybden med et enkelt emne inden for en given faglighed. Du ser hvordan forskellige fagligheder udforskes og ny viden skabes.

Du deltager i tre ud af ti fordybelsesseminarer, og du vælger selv hvilke alt efter din interesse og hvor der er plads. Vi anbefaler meget, at du ikke lader geografi, men interesse afgøre dit valg mellem de forskellige muligheder.

Lær mere om din hjerne og dine sanser sammen med to forskere

v/Lektor Åsa Fex Svenningsen & Professor Vijay Tiwari, Neurobiologisk Forskning, Department of Neurobiology Research, Syddansk Universitet

Sundhedsvidenskabelig fordybelsesseminar om neurobiologi, hvor der sættes særlig fokus på, hvordan hjernen fungerer og f.eks. styrer vores sanser. Hjernen er stadigvæk en delvist hvid plet på kortet over vores krop. Grunden er, at hjernen er meget kompleks og desuden lukket inde i hovedet, hvor den er vel beskyttet og besværlig at studere. I hjernen sidder vores personlighed, og den er blandet ind i bogstavelig talt alt det, vi foretager os.

I dette fordybelsesseminar bliver du introduceret til hvordan hjernen fungerer sammen med to dygtige hjerneforskere. Fordybelsesseminaret vil byde på to forskellige forelæsninger om forskning i hjernens udvikling og den kroniske sygdom Multipel Sklerose, rundvisning i forskernes helt nye laboratorie på Nyt Sund, samt hands-on øvelser, hvor vi skal teste vores hjerner - især vores sanser. Vi skal undersøge vores synssans, lugtesans, høresans og smagssans og lære mere om hvordan de fungerer. 

Forelæsning 1: ”Hjernens udvikling og hvordan det kan gå galt”

Fosterets hjerne begynder at udvikle sig i løbet af den tredje uge af graviditeten. Neurale progenitorceller begynder at dele sig og differentiere sig til neuroner og glia, de to grundlæggende celletyper i nervesystemet. Ved den niende uge fremstår hjernen som en lille, glat struktur. Hjernen fortsætter derefter med at udvikle sig under fosterudviklingen gennem et program sat i vores gener. Under denne udvikling kan eksterne faktorer ændre dette program, og det kan igen ændre den normale udvikling. Det er det, der kaldes epigenetik, og hvad der sandsynligvis kan forklare mange udviklingsmæssige hjernesygdomme.

Forelæsning 2: ”Multipel sklerose hvad går galt - og hvordan behandles det?”

Det andet foredrag vil handle om, hvad vi ved om den kroniske sygdom Multipel Sklerose, en sygdom, der rammer flere kvinder end mænd, og som formentlig starter i teenageårene, men diagnosticeres langt senere. Vi vil tale om, hvad der sker i hjernen under MS, hvad der kan gøres ved sygdommen, og hvordan fremtidig medicin kan ændre patienternes liv.
 

MEDBRING: PC, papir & pen.

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: Du finder lokale U231 her!

AFVIKLER: Pia - tlf. +45 2013 1173 eller e-mail pg@faaborg-gym.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere
    42
  • Type
    Obligatorisk