10 år efter: Emil vil gøre en forskel for andre

Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.

I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at de første nysgerrige deltagere lagde fundamentet for et unikt talentfællesskab på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Mange flere unge talenter er fulgt i deres fodspor i løbet af det sidste årti og gør det stadig den dag i dag. I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.

London calling

Ambitiøs, nysgerrig, entusiastisk og åbensindet. Disse er alle karakteristiske egenskaber for Emil Bender Lassen, hans tilgang til livet og de valg, som han har truffet de sidste fem år. Som 24-årig har Emil både en bachelorgrad fra King’s College London, kufferten fuld af erfaringer og store oplevelser, samt mod på at forandre verden. Allerede som elev på Middelfart Gymnasium, og som en del af tredje årgang på ATU | Syd, begyndte han at drømme stort. Her engagerede Emil sig i diverse projekter, ungdomsråd og bestyrelser der gav ham mulighed for at møde nye mennesker, lære nyt og udvide sin verden. Det var også i den ånd, at han såede kimen til det, der i dag er ATU | Model United Nations.

Da Emil blev student i 2015, var lysten og modet til at turde satse og gøre noget anderledes derfor stor. Så da chancen bød sig i hans sabbatår, sagde han straks ja til en praktikplads hos den internationale investeringsvirksomhed Nova Founders Capital i London. Her blev han indviet i en forretningsverden, hvor han var omgivet af ambitiøse mennesker fra hele verden, og hvor nye ideer lynhurtig blev omsat til realiteter. Efterfølgende faldt det derfor Emil naturligt at søge nye udfordringer på et eliteuniversitet i udlandet. Mulighederne var mange, men valget faldt på en bachelorgrad i Philosophy, Politics & Economy ved King’s College London, som også bragte ham forbi Yale-NUS College og National University of Singapore. 

En passion for at skabe forandring

Studiet gav Emil Bender Lassen viden om, hvordan mennesker og samfundsstrukturer hænger sammen. Samtidig opøvede han kompetencer som analyse og problemløsning, og han indså, at han drives af at skabe forandring af social karakter. Så da samtalen med gode venner en dag faldt på verdens ulighed, spirede kreative ideer til at gøre en forskel for andre. Især en frustration over ulige adgang til verdens eliteuniversiteter førte til, at Emil sideløbende med sit studie blev medstifter af og senere CEO for Project Access. Project Access startede som et mindre mentorprogram, der byggede bro mellem nordiske universitetsansøgere og eliteuniversitetsstuderende, men udviklede sig hurtigt. I dag er Project Access en etableret og anerkendt NGO, der med mere end 5000 mentorer fra eliteuniversiteter har hjulpet mere end 4000 ansøgere fra uddannelsesfremmede baggrunde verden over med at søge ind på f.eks. Cambridge University og Harvard University. For Emil og Project Access handler det om at bryde den sociale ulighed, forløse alle talentfulde unges potentiale uanset socialøkonomisk baggrund, og dermed påvirke verdenssamfundets magtelite. 

”Nej” er et gyldent ord

Da Emil Bender Lassen i 2019 dimitterede fra King’s College London, stod mange døre åbne for ham, men han valgte at dedikere sig fuldt ud til jobbet som CEO for Project Access. Ifølge Emil er det altafgørende, at man aktivt tilvælger de muligheder, der bidrager positivt til ens liv, men også fravælger dem, som man ikke fuldt ud brænder for. For Emil er ’nej’ blevet et gyldent ord. ”Unge mennesker skal lære at gøre fravalg. De skal lære at sige ja til de rigtige ting, men også nej til meget, meget mere.” Det har Emil selv måtte sande ved ”Learning by doing”, hvor han på den hårde måde lærte, at det er uundgåeligt at tabe bolde, hvis man har for mange i luften på samme tid. Han stræber derfor efter at gøre det, han selv synes er interessant, fremfor hvad andre fortæller ham, han burde gøre. 

Med mange gode erfaringer i kufferten kom Emil i sommeren 2020 derfor hjem til Danmark igen. Han sidder stadig i bestyrelsen for Project Access, men arbejder nu fuldtid som Business Analyst for McKinsey & Company. Et valg der umiddelbart står i stor kontrast til hans store passion for arbejdet af social karakter. For Emil er dette dog en chance, for at blive endnu klogere på forretningsverdenen, projekter i millionklassen og de dynamikker, som former verden. For ham er det nyttig viden at have med i baggagen, når den næste store mulighed engang melder sig.

Livet bygger på muligheder, som man skal turde gribe

For Emil Bender Lassen er livets rejse ikke lineær. Fremtiden er åben og formes hele tiden af de mennesker, ideer og muligheder som man møder på sin vej. Disse har Emil mødt mange af, når han gennem tiden har opbygget et solidt netværk både i ind - og udland. Allerede i gymnasietiden tilvalgte han aktivt at blive en del af ATU | Syd, for at blive udfordret, inspireret og udvide sin horisont og netværk af ligesindede, ambitiøse unge. Især hans medlemskab og bestyrelsespost i Danish Students Abroad inspirerede ham også stærkt og udvidede hans netværk. Her mødte Emil rollemodeller, og blev virkelig inspireret af et højt ambitionsniveau. Han lærte, at det at være målrettet og udfordre hinanden på ambitioner ikke betyder, at man er arrogant. Det betyder blot, at man løfter hinanden derop, hvor man kan yde sit bedste, når man arbejder hårdt.

Emil har skyhøje ambitioner. Det handler for ham hele tiden om at gøre det godt, der hvor han er lige nu, for han ved aldrig, hvor han er i morgen. Men Emil har ikke en stringent, femårig fremtidsplan. Det er nysgerrighed, risikovillighed og modet til at have ambitioner og gribe muligheder, der driver ham. Emil oplever derfor også debatten om unge og højt ambitionsniveau som unuanceret. Det er legitimt at stræbe efter toppen, italesætte sine drømme og mål i livet og ikke bøje af for andres mening. ”Du skal lytte til folk, der siger du skal tage det roligt, men du behøver ikke følge deres råd.” Emil vælger derfor ofte at tage springet, vove pelsen og tage chancer for der er også værdifuld læring i fejltrin. Også selvom det forkerte valg kan føles som en rungende lussing. Lige nu er det altså McKinsey & Company, der stimulerer Emils læringslyst og drive. Men han er altid åben for nye fremtidsudsigter og glæden bobler i ham, når han øjner en mulighed for at skabe forandring. For det forpligter at være privilegeret og have talent, og Emil har tænkt sig at gøre sit, for at gøre en forskel for andre og skabe en bedre verden. 

Skrevet af Maja Tørslev