ATU Alumne: For Caroline kommer det internationale først

Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.

I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.

En verden i krig

Vejen til Storbritanniens pulserende hovedstad, London, har været turbulent og kompliceret for den unge studerende Caroline Kamper. I særdeleshed corona-pandemien har besværliggjort den ukuelige søgen mod internationale drømme. Men bump og vildspor slår ikke 23-årige Caroline ud af kurs. Tværtimod så bekræfter de hende i, at hun befinder sig præcis der, hvor hun har det allerbedst.

Begejstringen er ikke til at skjule, da Caroline fortæller om sit studie International relations and war studies på King’s College i London. Gnisten i øjnene er ikke til at tage fejl af. Her påbegyndte hun sin bachelor i 2019, hvorfor hun i sommers kunne kalde sig bachelor efter 3 gode år. Allerede i 2015 på Skt. Knuds Gymnasium i Odense påbegyndte hun en rejse ind i det indviklede spindelvæv, vi kalder for international politik. Med samfundsfag, engelsk og matematik på højniveau, og som en del af 6. årgang på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd, såede hun frøene til fremtiden studieliv.

I dag har disse frø udviklet sig til en blomstrende passion for internationale systemer og mønstre.  ”Det er som at være med i en spionfilm”, fortæller Caroline, da hun forklarer, hvordan de på studiet har analyseret og arbejdet med konkrete og virkelige problematikker, samt spændingsforhold mellem verdens lande og politiske institutioner. Selvom måden, hvorpå vi går i krig, har ændret sig enormt gennem tiden, og selvom vi har lært meget af fortidens fatale krigsberetninger, så kommer krig aldrig til at forsvinde. Godt nok er det helt andre aktører, våben og strategier, der er tale om, når tanken om stridigheder mellem USA og Kina får gåsehuden til at rejse sig på armene, end det var, da Hitler sendte soldater mod slagmarken under 2. verdenskrig. Men viden om mekanismerne bag krig og trusler hjælper os til at forstå de tilhørende årsager. De hjælper os til at lære af fortidens fejl, så vi ikke begår dem igen. Netop derfor fascineres Caroline af hendes tidligere studie.   

Det internationale liv

Det har ikke været uden besvær for Caroline Kamper at finde sig til rette i London, hvor Brexit og 10 måneders hjemmestudie grundet corona har gjort det svært at etablere en hverdag. Trods dette er hun på ingen måde afskrækket af hverken det tidligere studie eller livet i storbyen. ”Hvis du læser international politik, så giver det jo mening af gøre det internationalt”. Det internationale miljø på King’s College og mulighederne i London har for Caroline været det, der fuldendte studielivet. Hun er forelsket i byen og måden, hvorpå den sprudler af historiske og kulturelle bygninger og seværdigheder, der komplimenterer hendes faglige interesser. Når Caroline hver morgen satte sig op på cyklen, gik vejen forbi Tower of London og utallige ambassader og det var derfor en daglig inspiration, hvor hun oplevede det internationale miljø på  nært hold. Derudover var museumsevents eller besøg fra politikere ikke uvante begivenheder på King’s College. Det var akademiske såvel som sociale events på tværs af årgange og studier, som Caroline blandt andet var med til at arrangere som præsident for studenterforeningen War Studies Society. Alt sammen knyttet til det internationale og til det politiske.  

De bærende fællesskaber

Men idéen om at studere i udlandet kom ikke ud af det blå. Gennem et seminar om studier i udlandet på ATU | Syd og den årlige internationale tur til Oxford, Cambridge og King’s College ”blev det taget ned på jorden at læse i udlandet”, som Caroline beskriver det. Følelsen af, at det slet ikke er så urealistisk at drømme om at læse en bachelor udenfor Danmarks trygge grænser bredte sig i hende. Tilmed var det et unikt interdisciplinært fællesskab, hvor Caroline gang på gang blev bekræftet i, at hun fascineres af mennesker, der er passionerede. Mennesker der er enige om, at det er ”sejt at gå op i noget”. I London er det præcis sådanne typer fællesskaber, som Caroline nyder at være en del af. I forbindelse med bekendtskaber i ATU | Syd blev hun introduceret for organisationen Project Acces. Her blev hun lynhurtigt en del af et stort dansk fælleskab, hvor hun tilmed i en periode var ansvarlig for de nordiske teams i organisationen. Sammen kæmper de for at oplyse om mulighederne for at studere i udlandet. Sammen hjælper de hinanden på kryds og tværs og bringer tryghed, når livet langt væk hjemmefra virker lidt for uoverskueligt.     

Vi skal hjælpe, hvor vi kan!

Død, ødelæggelse og sult er noget, vi forsøger at tage afstand fra. Noget vi forsøger ikke at give for meget opmærksomhed. Men på Carolines studie var disse ubehageligheder en fast del af pensum. Ofte rammer derfor tanker om alle de privilegier, vi til tider tager for givet. ”Det er total kliche”, siger Caroline, ”men jeg drømmer derfor om at gøre verden til et bedre sted”. Ambitionerne stråler ud af hende. I den forbindelse var det især det sikkerheds- og forsvarspolitiske, der fangede Carolines opmærksomhed på studiet, når hun blandt andet skrev bachelor om De humanitære konsekvenser af FN’s fredsskabende missioner. Drømme om fremtiden kredser derfor om at skrabe så meget erfaring til sig som muligt, så hun kan hjælpe der, hvor det brænder. Måske gennem en fremtidig kandidat og erhvervserfaring. Om det bliver som ekspertrådgiver i en lille sikkerhedsvirksomhed, som en del af FN’s fredsskabende missioner og forsvarsministeriet eller noget helt andet, er ikke afgørende. For Caroline handler det om at have fingrene dybt begravet i det, hun arbejder med. Det handler om at turde være målrettet, stole på egne evner og gøre en forskel, der hvor hun kan.

Skrevet af Maja Tørslev