10 år efter: Sofie brænder for den grønne omstilling

Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.

I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at de første nysgerrige deltagere lagde fundamentet for et unikt talentfællesskab på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Mange flere unge talenter er fulgt i deres fodspor i løbet af det sidste årti og gør det stadig den dag i dag. I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.

En samfundsfaglig drivkraft

Når verdenshavene stiger, skyhøje temperaturer sætter varmerekord, CO2-udledningen stagnerer, og plastikaffald ophober sig til lands og vands, vokser frygten for menneskehedens fremtid. En frygt, der skriger efter handling, hvis du spørger 23-årige Sofie Hvemon. Sofie brænder for samfundet og ikke mindst for den grønne omstilling. Da Sofie i 2016 dimitterede fra Tornbjerg Gymnasium, og fra fjerde årgang på ATU | Syd, var det derfor naturligt for hende at vælge at studere Statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun kunne arbejde i dybden med samfundets mange aspekter. Et valg, der ramte plet, da hun netop har færdiggjort sin bachelor, og er startet på kandidaten med en kernefaglighed i Klima - og Miljøpolitik. 

”Jeg håber inderligt, at de her 10 år med ATU | Syd blot var de første 10 år af mange”

Sofie Hvemon nyder livet som studerende. Hun nyder, at hun dagligt beriges med nye faglige, såvel som sociale input, når hun samarbejder med passionerede medstuderende og undervisere om komplekse samfundsproblematikker. Men det er ikke første gang, at Sofie har fundet glæde ved sammenholdet med andre, der ligesom hende selv, er optagede af samfund og politik. På ATU | Syd benyttede hun sig med stor begejstring af de mange seminarer og valgfri aktiviteter, hvor hun blev udfordret fagligt i fællesskab med andre vidensentusiaster. Sofie blev herigennem en del af et fælleskab, hvor det er okay at undre sig og stille de spørgsmål, der ved første øjekast synes umulige at svare på. Især deltagelsen i ATU | Model United Nations i London, gjorde et enormt indtryk på hende. Her fik Sofie og de andre ATU’ere et unikt indblik i international politik og samarbejde, da de diskuterede nogle af verdens internationale udfordringer som ægte diplomater for FN. I London gik det op for Sofie, at politik og samfund ikke blot behøver at være en perifer fritidsinteresse. Det kan også være et erhverv, og statskundskabsstudiet baner nu vejen dertil. Og ATU-fællesskabet bærer Sofie stadig i hjertet, da hun på sit studie har skrevet mange eksaminer og bachelorprojektet sammen med en god ven, som hun mødte på ATU | Syd. 

Sofie videregiver sin passion for ATU

Det er uden tvivl en stærk passion, der præger Sofie Hvemons tilhørshold til ATU, og hun takker gentagende gange for de enestående oplevelser. Hun har derfor heller ikke sluppet ATU helt, da hun i dag dedikerer sin fritid til at undervise på Yngre Talenter ved ATU | Øst, hvor hun formidler sin statskundskabsviden og videregiver sin glæde for ATU. Her har hun i omkring 2 år undervist i forløb om ”Magt, medier og politik”, samt ”Hvad er EU?”. Det er ifølge Sofie, et ekstremt givende studiejob, da hun benytter sin viden og kompetencer fra studiet samtidig med, at hun kan genkende sig selv i børnene, som hun underviser. ”De er nysgerrige, de elsker at lære nyt, og de stortrives, når jeg udfordrer dem”. Det er en fryd for øjet, når de spirende talenter udfoldes, og det varmer Sofies hjerte at kunne få lov til at bidrage til at skabe det samme talentudviklende miljø, som hun selv oplevede det i ATU | Syd.

Men det er ikke kun Yngre Talenter, som nyder godt af Sofies passion for sit fagfelt og glæden ved at dele og videregive dette. Også de studerende på Københavns Universitet får glæde af Sofies samfundsfaglige viden, når hun har undervist som instruktor, og er formand for studenterforeningen Policyforum. Tilmed har også den brede befolkning fået glæde af Sofies passion for samfundsvidenskab, da hun tidligere har haft studiejob på den politiske avis Altinget, hvor hun dækkede dansk politik i dybden.

Det grønne ansvar

For et par måneder siden skiftede Sofie Hvemon dog studietjobbet hos Altinget ud med en stilling som studentermedhjælper ved Danmarks Naturfredningsforening, hvor hun sidder med klima- og miljøpolitik. Her sætter Sofie nu sit aftryk på klimakampen, når hun fokuserer på arbejdet med såkaldte ’klimakommuner’. Det er et job, som blandt andet indebærer at arbejde, for at sænke kommunernes CO2-udledning, forholde sig til grønne indkøb i det offentlig og meget andet. Sofie elsker de mange lighedspunkter, der er mellem arbejdet hos Naturfredningsforeningen og hendes studie på universitetet. Her kan hun trække på en stor teoretisk ballast fra skolebænken og samtidig blive meget klogere på, hvordan teori omsættes til praksis.

Studiejobbet er en utrolig stor inspiration for Sofie, der i fremtiden drømmer om intet mindre end ”at redde verden”, som hun stolt fortæller det. Selvom hun trækker på smilebåndet ved sine egne ambitiøse fremtidsdrømme, er der ingen tvivl om, at ambitionen er helhjertet. Sofies drøm er, at hun i alderdommen kan se tilbage på sit liv og sige: ”Vi nåede det sgu! Vi nåede faktisk de klimamål, vi havde sat os for, og vi gjorde en forskel for den grønne omstilling”. Det er nu, vi skal rykke, hvis vi ønsker at bekæmpe de voldsomme klimaforandringer, der truer kloden og menneskeheden. Sofie har derfor ét brændende håb for fremtiden og det er, at hun i fællesskab med andre kan skabe forandring og sætte klima på dagsordenen.

Skrevet af Maja Tørslev